Entradas populares

9 jul 2010

MASIA MUSEU
Museu Municipal de Pallejà


LA HISTÒRIA DEL MUSEU
El museu el van fundar els components del Grup Recerca l’any 1974. Guiats per la il·lusió, van iniciar una col·lecció d’objectes del passat del poble. No disposaven de local però la voluntat era ferma: conèixer i divulgar la història del poble. L’any 1978, Amics del Castell es van fer càrrec de la col·lecció museística i, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la van exposar al Castell. Aquell primer museu es va poder visitar fins al 1995, quan van començar les obres de rehabilitació d’aquest edifici. Però el museu no ha restat inactiu: ha dut a terme diverses exposicions, i l’any 2000 es va instal·lar una petita exposició provisional permanent en un local municipal, al carrer de Sant Francesc.
El 1996, Amics del Castell de Pallejà es va convertir en Amics del Museu. Amb un bon nombre de socis i col·laboradors, continua l’obra de restauració de peces, catalogació, promoció i conservació del museu.
Gràcies a la confiança dels donants, a l’ajut de l’Ajuntament, al guiatge de persones vinculades a museus de la comarca i al descobriment d’alguns jaciments arqueològics dins el terme municipal (la cova de la Guineu i la vil·la romana de ca l’Espluga), Pallejà té avui un museu.
I a partir d’ara, amb la masia Albareda, el museu no és tan sols una exposició d’objectes vinculats a la història del poble, sinó que, situats en l’àmbit en què s’utilitzaven, aporten una visió etnològica i antropològica excepcional: la casa conserva amb força fidelitat el seu caràcter original, que, en esdevenir museu, s’ha convertit en una eina de divulgació del passat de Pallejà i de les formes de la vida quotidiana pròpies de la seva l’època.




LA MASIA MUSEU

Està situada a ca l’Albareda de la plaça, masia construïda l’any 1615 sobre una casa anterior, que després ha tingut diverses modificacions al llarg dels segles xviii i xix. Els seus propietaris, la família Albareda, van ser pagesos emfiteutes benestants, posseïdors d’altres masos i terres de conreu diverses. Eren productors de vi, oli, blat, sègol i altres cereals, fruita, etc.
La masia forma part del nucli urbà de la població. En aquest indret de la plaça Verdaguer, la vella masia ha vist transcórrer la vida pallejanenca al llarg de quatre segles. També ha viscut la transformació del poble durant els segles xviii i xix i la gran expansió del segle xx. Juntament amb dues cases més, a més de l’església parroquial i el cementiri, avui desapareguts, formaven una plaça anomenada plaça de la Sagrera o plaça del Poble.






Plaça Verdaguer, 5
Telèfon: 93 663 22 55
08780 PALLEJÀ (Baix Llobregat)

Horaris
Diumenges, de 12 a 14 hores, excepte a l’agost. Visites concertades per a grups, prèvia reserva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario